Saturday, September 01, 2018

Robinson R44 Raven , OM-TTM: Fatal accident occurred July 07, 2018 in Kanaš, Slovakia

Marián Troliga († 63) sa zrútil s jednomotorovým vrtuľníkom v časti Kanaš.





NTSB Identification: CEN18WA261

14 CFR Unknown
Accident occurred Saturday, July 07, 2018 in Kanaš, Slovakia
Aircraft: ROBINSON R44 Raven I, registration:
Injuries: 1 Fatal.

The foreign authority was the source of this information.


On July 7, 2018, at 1640 coordinated universal time, a Robinson R22 Raven 1, OM-TTM, impacted powerlines during takeoff near Kanaš, Slovak Republic. The helicopter was destroyed. The pilot sustained fatal injuries. The flight was originating at the time of the accident.


The accident investigation is under the jurisdiction and control of the Aviation and Maritime Investigation Authority. This report is for informational purposes only.


Ministry of Transport, Post and Telecommunications of the Slovak Republic

Aviation and Maritime Investigation Authority of the Slovak Republic
Namestie Slobody 6, P.O. BOX 100, 810 05 Slovak Republic 









Známy prešovský podnikateľ absolvoval svoj posledný let vo Veľkom Šariši (okr. Prešov) v sobotu podvečer.

Marián Troliga († 63) sa zrútil s jednomotorovým vrtuľníkom v časti Kanaš. Malý stroj sa mu rotorom zamotal do drôtov vysokého napätia a jeho pád znamenal pilotovu smrť. Šťastie mali obyvatelia okolitých domov, ktorí tragédiu videli na vlastné oči a v šoku sledovali, či vrtuľník, alebo jeho časť, nespadne na nich.

Pilot pristál na poli medzi domami približne hodinu predtým, ako došlo k nešťastiu. Osudným sa mu stal pokus o vzlet. „Grilovali sme na dvore aj s malými deťmi. Zrazu sme videli, že stroj sa nekontrolovane točí neďaleko nás. Poriadne nás to vydesilo. Potom spadol na zem niekoľko desiatok metrov od nás. Bol to poriadny rachot. Úlomky nám popadali do záhrady. Utekali sme s deťmi do domu. Z vrtuľníka sa ani nedymilo, ani nehorel,” povedal Miroslav (38), majiteľ domu, ktorý stojí neďaleko miesta nešťastia.

Ešte bližšie stál Martin Kolozsy. „Pozeral som, čo ešte treba urobiť na záhrade. Vtedy som zazrel vrtuľník, ktorý sa čudne pohyboval a otáčal. Letel hore-dolu, hneď som mal pocit, že je neovládateľný. Stál som ako skamenený. Dopadol asi 15 metrov odo mňa. Hneď som volal 112 a doteraz sa z toho spamätávam,” povedal dve hodiny po páde vrtuľníka Robinson R44 Raven I.

Na miesto prišla aj spoločníčka M. Troligu z firmy. „Nedokážem tomu uveriť. Podnikali sme spolu vyše 20 rokov. Bol to super človek. Pracovitý, vo všetkom sa na neho dalo spoľahnúť. Vrtuľník pilotoval 3 roky. Používal ho predovšetkým pracovne. Často aj do zahraničia,” vysvetlila zronená Iveta. Tesne po nej prišiel do Kanaša Troligov syn Tomáš, ktorý je známym hokejistom.

Pred časom sa vystrábil z vážnej nehody na motorke. On sa z nej dostal. Jeho otec, ktorý vlastnil viacero firiem - SAD Poprad, opravovne MT, závod na výrobu autobusov v Levoči i reštauráciu, také šťastie nemal. Prípad vyšetruje  polícia. „Na miesto boli prizvané aj zložky Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru. Policajný vyšetrovateľ začal stíhanie pre trestný čin usmrtenia,“ uviedla prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.



Chybu môže spraviť i skúsený pilot

Peter Korba, majiteľ školy pre pilotov vrtuľníkov ATO Heli company

Z videa je jasné, že vrtuľník zachytil drôty. Buď ich pilot prehliadol, alebo nestihol preletieť. Kým sa neukončí vyšetrovanie, nedá sa vylúčiť ani spolupôsobiaca technická príčina. U pilotov je to tak, že aj majster tesár sa môže utnúť. I keď vedel, že tam drôty sú, ešte to neznamená, že v kritickom momente si to uvedomil a včas zaregistroval.

Chybu môže urobiť aj skúsený pilot. Nedá sa úplne vylúčiť, že sa aj taký, ktorý ctí všetky bezpečnostné zásady, niekam v nesprávnom momente nezapozerá a nespraví osudnú chybu. Je viacero momentov, ktoré majú vplyv na bezpečnosť lietania. Zjednodušene hovoríme o technických príčinách a zlyhaní ľudského faktora, ktorý môže zlyhať nielen u pilota, ale aj u technického, prípadne riadiaceho personálu. Spočiatku zohráva veľkú úlohu neskúsenosť, neskôr prichádza rutina a človek môže stratiť rešpekt aj tam, kde je potrebný.

Piloti to vedia a dávajú si pozor, napriek tomu sa nedá na 100 % vylúčiť, že chybu spravia. S vrtuľníkom môžete pristáť prakticky hocikde, ak plocha spĺňa parametre. Nepotrebujete letisko ani heliport. Dvojmotorový vrtuľník 1. výkonnostnej triedy môže pristáť aj do zastavanej oblasti a jednomotorový mimo nej. Toto však myslím bola oblasť, kde mohol pristáť aj jednomotorový stroj.

Vydania knihy o sebe sa nedožil

Najťažšie sa so smrťou Mariána Troligu vyrovnávajú jeho najbližší. Pre médiá sa zatiaľ nechceli vyjadrovať. V sídle firmy zriadili pietne miesto na pamiatku zosnulého. Tragédia hlboko zasiahla aj kronikárku Máriu Maľarovú. „Celú noc som nespala, len som na to myslela. Veľmi dobre som s Mariánom Troligom vychádzala. Spolupracovali sme a napísala som o ňom knihu. Pozbierala som všetky možné dostupné materiály aj z čias športovej kariéry, keď pretekal na motorkách. On získal ocenenie Majster športu! Mám hotových 400 strán. Práve v nedeľu sme mali mať stretnutie k ukončeniu knihy... Veľká škoda, že sa toho nedožil,“ spomína smutne Mária. Dúfa, že dielo sa jej predsa podarí vydať. 

Všetkým, čo Mariána Troligu poznali, bude podľa nej veľmi chýbať. „Bol to človek veľmi precízny a precíznosť vyžadoval od každého. Pracoval do noci a ráno už bol prvý v práci,“ hovorí kronikárka. Marián Troliga podnikal v Prešove, Levoči, Veľkom Krtíši. Zamestnával asi 500 ľudí. Jeho veľkým cieľom bola výstavba nového zimného štadióna v Prešove.

https://www.cas.sk

No comments:

Post a Comment