Wednesday, January 20, 2016

Blue Air Boeing 737-400, YR-BAS, Flight 0B-9301: Incident occurred January 07, 2016 in Cluj-Napoca, Romania

NTSB Identification: DCA16WA042
Incident occurred Thursday, January 07, 2016 in Cluj-Napoca, Romania
Aircraft: BOEING 737, registration:
Injuries: 116 Uninjured.

The foreign authority was the source of this information.

The government of Romania has notified the NTSB of an incident involving a Boeing B737-400 airplane that occurred on January 07, 2016. The NTSB has appointed a U.S. Accreditd Representative to assist the government of Romania's investigation under the provisions of ICAO Annex 13 as the State of Manufacturer and Design of the airplane.

All investigative information will be released by the government of Romania.Aterizare ratata la Cluj-Napoca | Dialogul dintre comandant si turnul de control – Pilot: Tocmai am iesit din pista/ Turnul de control: Confirm. Bine ati venit!

A fost dat publicitatii un fragment din dialogul purtat in aceasta dimineata intre pilotul avionului care a iesit de pe pista la aterizarea pe aeroportul din Cluj-Napoca si turnul de control.

Pilot: Turnule, 9301 – tocmai am iesit din pista.

Turnul de control: Confirm. Bine ati venit! Continuati spre Delta (n.r. alta pista), catre pozitia de imbarcare.

Pilot: Nu m-ati inteles! Am iesit din pista.

Turnul de control: Sunt turnul, confirm, multumesc!

Pilot: Suntem iesiti din pista, nu s-a intamplat nimic, suntem pe sol. Motoarele inca functioneaza. Ne uitam la situatie si pe urma vom proceda la o evacuare.
Turnul de control: Sunt turnul, confirmam, anuntam imediat solul! O sa vina imediat utilaje pentru asistenta.

Turnul de control: Toate statiile de la sol au fost anuntate, o sa vina pentru asistenta. Daca puteti sa comunicati, ati iesit din pista? Aveti avarii? Sa stiu ce sa comunic la sol.

Pilot: Deci, am iesit din pista, pe partea dreapta. Suntem in proces de oprire a motoarelor. Si din cate vedem, e posibil sa fi atins cu motorul. Confirm, fara victime.

Turnul de control: Am confirmat pe partea dreapta, am sa comunic la sol. Confirm, fara victime, acum o sa vina asistenta. Am considerat pista ocupata, blocata, pana se elibereaza.

Pilot: Asteptam o masina de la dumneavoastra, de la pompieri, sa evalueze situatia de prin afara, pentru ca noi nu vedem tot avionul. Momentan noi suntem bine, nu avem pericol de foc. Daca ii vom evalua pe slide-uri (n.r. topogane) sau vom cobori pasagerii pe scari.

Turnul de control: Am confirmat, am vorbit cu dispecerul, prima masina care a ajuns langa dumneavoastra nu a observat daune ale aeronavei.

Dialogul notat de Digi24 a avut loc la scurt timp dupa incidentul in care a fost implicat un Boeing 737 apartinand Blue Air cu 116 pasageri si membri ai echipajului la bord. Pasagerii aflati la bord s-au speriat cumplit, insa nimeni nu a fost ranit.

Circumstantele in care s-a produs incidentul sunt neclare. Cu toate ca directorul aeroportului sustine ca avionul nu mai avea combustibil si ca pilotul s-a grabit sa aterizeze desi utilajele de deszapezire curatau pista de zapada, reprezentantii companiei aeriene il contrazic si dau vina pe turnul de control, care nu ar fi anuntat ca sunt conditii grele la Cluj-Napoca.

http://fresh24.ro
ATERIZARE RATATĂ cu iz penal la Cluj-Napoca. Dialogul TRAGI-COMIC dintre comandantul avionului şi turnul de control

O aeronavă Blue Air care zbura de la Bucureşti la Barcelona a aterizat la Cluj-Napoca puţin după ora 8.00, dar a ieşit de pe pistă. Incidentul s-a produs după ce aeronava, care trebuia să aterizeze la Cluj pentru a mai prelua pasageri, nu a mai putut fi controlată şi a ieşit de pe pista care are o lungime 2.100 de metri. La bordul aeronavei se aflau 116 persoane, care au fost preluate de lângă aeronavă şi duse în incinta aeroportului. Aparatul de zbor nu a fost avariat. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au deschis un dosar în care se cercetează împrejurările în care un avion aparținând companiei Blue Air a ieșit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca. Dialogul dintre comandant şi turnul de control arată neînţelegeri clare între aceştia, dialogul fiind unul tragi-comic. Potrivit unor înregistrări obţinute de Digi 24, în timp ce pilotul anunţa turnul de control că a ieşit de pe pistă, cei din turn îi urau: „Bine aţi venit!“.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la locul evenimentului s-a deplasat un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, precum și polițiști de la Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj în vederea efectuării cercetării la fața locului și dispunerii măsurilor procedurale necesare. Directorul aeroportului spune că avionul nu mai avea combustibil şi că pilotul s-a grăbit să aterizeze deşi utilajele de deszăpezire curăţau pista de zăpadă. Reprezentanţii companiei aeriene îl contrazic şi dau vina pe turnul de control, care nu ar fi anunţat că sunt condiţii grele la Cluj-Napoca.

Dialogul TRAGI-COMIC dintre comandant şi turnul de control

Pilotul aeronavei Blue Air, care a ratat în această  dimineață aterizarea la Cluj, a anunţat turnul de control al Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" imediat după ce avionul a ieşit de pe pistă.

Pilot: Turnule, 9301 - tocmai am ieşit din pistă.

Turnul de control: Confirm. Bine aţi venit! Continuaţi spre Delta (n.r. altă pistă), către poziţia de îmbarcare.

Pilot: Nu m-aţi înţeles! Am ieşit din pistă! Ne uităm la situaţie şi procedăm la evacuare

Turnul: Confirm. Anunţăm acum la sol şi o să vină un utilaj pentru asistenţă.

Turnul: Staţiile de la sol au fost anunţate să vină către dvs. Dacă puteţi să comunicaţi: Aţi ieşit din pistă? Aveţi avarii majore?

Pilot: Da, am ieşit din pistă. Aşteptăm o maşină de la dumneavoastră să evalueze situaţia. Momentan noi suntem bine!

http://www.mariustuca.ro