Thursday, September 29, 2016

Piper PA-28-161 Warrior II, Loop Team, S5-DES: Fatal accident occurred September 01, 2016 in Bovec, Slovenia

NTSB Identification: CEN16WA371
Accident occurred Thursday, September 01, 2016 in Bovec, Slovenia
Aircraft: PIPER PA28, registration:
Injuries: 3 Fatal.

The foreign authority was the source of this information.

On September 1, 2016, about 1545 coordinated universal time, a Piper PA-28-161, Slovenia-registration S5-DES, was destroyed when it crashed into mountainous terrain near Bovec, Slovenia. The pilot and two passengers were fatally injured. The flight originated from Bovec Airfield (LJBO), Bovec, Slovenia, and was destined for Ljubljana Airport (LJLJ), Ljubljana, Slovenia.

The accident investigation is under the jurisdiction and control of the Republic of Slovenia. This report is for information purposes only and contains only information released by or obtained from the Aircraft Accident and Incident Investigation Service, Republic of Slovenia. Further information pertaining to this accident may be obtained from: 

Aircraft Accident and Incident Investigation Service, 
Ministry of Infrastructure
Republic of Slovenia
Langusova 4
1535 Ljubijana, Slovenia.










Žrtve letalske nesreče so popoldne s helikopterjem prepeljali v dolino in naprej na Inštitut za sodno medicino. Kriminalisti in pristojni inšpektor vzroke nesreče še preiskujejo.

S pomočjo osebnih in drugih dokumentov ter drugih okoliščin policija ugotavlja, da gre najverjetneje za tri slovenske državljane, moške, stare 31 in 33 let. Njihovo identiteto bo dokončno potrdila sanitarna obdukcija, je pojasnil Dean Božnik s PU-ja Nova Gorica.

Po podatkih predsednika Aerokluba Bovec Dejana Kavčiča je letalo v Bovcu pristalo ob 11.50, nekaj po 17. uri pa so se odločili za polet proti letališču Brnik. Svoja prijatelja je 31-letni pilot pripeljal na rafting v Bovec. "Vreme je bilo v času odleta še vedno normalno. Bližala se je ploha oziroma lahko tudi nevihta, a je bil vzlet ob 17.35 opravljen še ob pravem času. Vsak pilot pa sam izbere pot za odlet z bovškega letališča," je navedel Kavčič in dodal, da se je pilot odločil za to smer, verjetno ocenjujoč bližajočo se spremembo vremena, njegova odločitev pa je bila korektna.

Predsednik bovškega aerokluba meni, da se je po vzletu nesrečnega letala iz Bovca nekje zataknilo. Ali so bile težave tehnične ali je bilo kaj drugega, bi bilo po njegovih besedah v tem trenutku zgolj ugibanje.

Razbitine našli blizu Krasjega vrha
Na težko dostopnem kraju blizu Krasjega vrha med Čezsočo in Drežniškimi Ravnami so ponoči našli ostanke manjšega potniškega letala piper 28, ki so ga pogrešali od sinoči. Nihče izmed treh potnikov na letalu nesreče ni preživel.

Okoliščine nesreče še niso znane, po nekaterih navedbah je v času izginotja letala, ki je vzletelo iz Bovca in je bilo namenjeno proti Brniku, območje ravno prehajala vremenska fronta z močnim dežjem. Letalo je nekaj minut pred 20. uro, torej tik preden je izginilo z radarskih zaslonov, poslalo klic na pomoč, je povedal tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik. Klic na pomoč naj bi zaznali dve večji letali, ki sta tedaj leteli v bližini strmoglavljenega letala.

Začela se je iskalna akcija, v kateri sta sodelovala vojaški in policijski helikopter, na terenu pa so bili gorski reševalci iz Tolmina in Bovca. Na kraj so prihiteli tudi bovški gasilci, ki so policistom pomagali zavarovati območje.

Razbitine letala so našli nekaj minut pred eno uro zjutraj na težko dostopnem območju Mrzle doline pod Krasjim vrhom. Nihče izmed treh ljudi na letalu nesreče ni preživel. Poveljnik gasilske zveze Bovec Miro Bozja je za TV Slovenija dopoldne povedal, da bodo danes ponesrečence izrezali iz razbitin.

Letalo piper warrior je bilo last družbe Propilot iz Domžal, je za STA potrdil njen lastnik Primož Lajevec. Letalo so sicer uporabljali za šolanje, v četrtek popoldne pa ga je Lajevec posodil prijatelju. Trojica je popoldne poletela do Bovca, po soteskanju, ki se je zavleklo, pa so ob 17.35 poleteli nazaj proti Brniku.

Preiskava še ni končana
Kot poroča Radio Koper, jih je na poti nazaj najverjetneje ujela fronta, ki jim je ni uspelo prebiti. Po ocenah nekaterih pilotov je ob vrnitvi verjetno prišlo do poledenitve kril letala, podobno kot v julijski nesreči pri Ajdovščini, ko so umrli štirje nemški državljani.

Letalo je pilotiral 31-letni inštruktor športnega motornega letenja s profesionalno licenco, ki jo je pridobil pred kratkim. Trojica na krovu naj bi bila doma iz okolice Murske Sobote, polet z letalom pa je bil darilo za rojstni dan, še poroča Radio Koper.

Zadnja letalska nesreča s smrtnim izidom se je v Posočju zgodila pred slabimi tremi leti, ko sta v ultralahkem letalu umrla pilot in sopotnik.

Policija je kraj nesreče zavarovala, na končni odgovor, zakaj je letalo strmoglavilo, bo treba še počakati, saj preiskava še ni končana.



Na Bovškem so nekaj pred 1. uro našli manjše letalo piper 28, ki je včeraj okoli 20. ure izginilo z radarja nekje nad vasjo Čezsoča. Letalo, ki so ga iskali s helikopterjem in gorskimi reševalci, so našli na območju Mrzle doline pod Krasjim vrhom. V njem so bile tri osebe, ki padca letala niso preživele.

BOVEC > Ostanke letala in trupla treh oseb so našli na območju Krasjega vrha, ki leži med Čezsočo in Drežniškimi Ravnami na gorskem grebenu Polovnik. Mesto padca letala je zavarovala policija, o dogodku so bile obveščene vse odgovorne osebe, nadaljnja preiskava sledi danes. Po neuradnih podatkih je letalo pilotiral 32-letni Goran Trajbarič iz Filovcev pri Murski Soboti, sopotnika pa sta bila vrstnik Gregor Šomen in leto dni mlajši Denis Kalamar, prijatelja in soseda iz Murske Sobote. Polet z letalom naj bi bil darilo za rojstni dan enega od potnikov.

Gasilci so s tehničnim posegom izvlekli trupla iz razbitin letala. S policijskim helikopterjem in v spremstvu gorskih reševalcev so pokojnike odpeljali na heliodrom bovškega letališča.

Letalo je bilo last družbe Propilot iz Domžal, je potrdil njen lastnik Primož Lajevec. Letalo so sicer uporabljali za šolanje, v četrtek popoldan pa ga je posodil prijatelju, ki je na Bovško odpeljal dva svoja prijatelja na kanjonig. Popoldan je ponesrečeno letalo poletelo z Brnika proti Bovcu, po kanjoningu, ki se je po besedah Lajevca malce zavlekel, pa se je odpravilo nazaj na Brnik. Vmes je bila na tem območju tudi nevihta, zato je po njegovih besedah prišlo do zamude.

V Aeroklubu Murska Sobota so se od njih poslovili z zapisom na svoji facebook strani: “Res je imel rad letenje. Goran, Gregor, Denis, prehitro ste odšli. Pogrešali vas bomo.”

V iskalni akciji so sodelovali gorski reševalci iz Bovca in Tolmina ter tamkajšnji gasilci, na pomoč sta prišla tudi helikopterja Slovenske vojske in policije. O letalski nesreči je bila obveščena tudi pristojna služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov.

Poveljnik Gasilske zveze Bovec Miro Bozja je naši novinarki Nevi Blazetič povedal več o poteku iskalne akcije. Ekipa bovških gasilcev in gorskih reševalcev je bila celo noč na terenu. Angažirali so tudi policijski helikopter, ki je pregledoval teren, a brez uspeha. Nato je predsednik Aerokluba Dejan Kavčič predlagal, da bi teren pregledovali še s pomočjo termo kamere, ki pa prav tako ni obrodila sadov, ker so bili potniki že mrtvi. Vmes se je iskalni akciji priključil tudi vojaški helikopter. Nato je eden od gorskih reševalcev, ki je prečesaval teren, zagledal razbitine letala. Gre za zelo nedostopen teren, skalovit, obraščen s številnim rastjem. Bozja je naši novinarki še dejal, da je zjutraj na kraj strmoglavljenja poletel helikopter, ki je s seboj odpeljal naprave za izrezovanje iz razbitin. Pokojnike so nato odpeljali v dolino, predvidevajo pa tudi, da bodo razbitine letala dvignili s helikopterjem in jih prav tako odpeljali v dolino.

Letalo je včeraj ob 17.35 vzletelo z letališča v Bovcu, namenjeno pa je bilo proti Brniku. Pilot je nekaj minut pred 20. uro poslal klic na pomoč, za tem pa so z letalom izgubili stik.

Kot je razvidno z radarske slike padavin, je v času izginotja letala Slovenijo ravno prehajala vremenska fronta z močnim dežjem, ki je prešla tudi Posočje.

Zadnja letalska nesreča se je v Posočju zgodila pred slabimi tremi leti, ko sta v ultra lahkem letalu umrla pilot in sopotnik, 14. julija letos pa je nad Ajdovščino strmoglavilo manjše letalo, v katerem so umrli štirje nemški državljani.

No comments:

Post a Comment