Sunday, August 12, 2012

Cirrus SR22 GTS G3, TC-SAS: Fatal accident occurred August 12, 2012 in Marmara Sea, Turkey

NTSB Identification: ERA12WA512 
 14 CFR Non-U.S., Non-Commercial
Accident occurred Sunday, August 12, 2012 in Marmara Sea, Turkey
Aircraft: CIRRUS SR22, registration: TC-SAS
Injuries: 2 Fatal.

The foreign authority was the source of this information.
On August 12, 2012, at 1115 Universal Coordinated Time (UTC), a Cirrus SR-22, Turkish Registration TC-SAS, was destroyed when it impacted the Marmara Sea during an instructional flight. The two pilots on board were fatally injured. The flight originated from Hazerfan Airport (LTBW), Istanbul, Turkey.


On August 12, 2012, at 1115 Universal Coordinated Time (UTC), a Cirrus SR-22, Turkish Registration TC-SAS, was destroyed when it impacted the Marmara Sea during an instructional flight. The two pilots on board were fatally injured. The flight originated from Hazerfan Airport (LTBW), Istanbul, Turkey.

The investigation is under the jurisdiction of the government of the Republic of Turkey. Further information can be obtained from:
Ministry of Transportation, Maritime Affairs and Communications
Tel: 0090 312 203 6135
Fax: 0090 312 212 4684
Hakki Turaylic Cadessi No:5 Emek/Ankara/Turkey
okm@ubak.gov.tr

This report is for informational purposes and contains only information released by the government of the Republic of Turkey.



 
 İSTANBUL Büyükçekmece'deki Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan tek motorlu uçak Marmara Ereğlisi açıklarında düştü. Pilot Hikmet Aral ile Prestige Group Sinemaları'nın kurucusu ve işletmecisi öğrenci pilot Lisa Şener hayatını kaybetti.















Marmara semalarında ani fırtınaya yakalanıp denize çakılan tek motorlu uçakta can veren pilotlar Lisa Şener ve uçuş hocası Hikmet Aral, ‘gelen fırtınayı’ bilerek uçmuşlar.

15 Ağustos 2012 / 09:07
Reklam

Lisa Şener ve Hikmet Aral neden uçtu?

Marmara semalarında ani fırtınaya yakalanıp denize çakılan tek motorlu uçakta can veren pilotlar Lisa Şener ve uçuş hocası Hikmet Aral, ‘gelen fırtınayı’ bilerek uçmuşlar. Uçağın kalktığı Hezarfen Havaalanı yetkilileri, “Biz onları uyardık. Ama uçmayı kendileri tercih etti” dediler...

İş kadını Lisa Şener’in, uçuş hocası Hikmet Aral gözetiminde uçtuğu tek motorlu Cirrus marka uçağın, pazar günü aniden patlayan şiddetli fırtınada düşüp iki pilota mezar olması, “Bu havada neden havalandılar? Kimse dur demedi mi?” sorusunu gündeme getirdi.

Özel uçak kullananlar ne şartlarla uçuyorlar? İşte Şener’in uçağının havalandığı Hezarfen Havaalanı işletmecisi ve Genel Müdürü Ahmet Tezman’a sorular ve yanıtları:

Bu tür hava şartlarında uçmaya kim karar veriyor?

Bir pilot, uçmadan önce, uluslararası kurallar gereği, nereye gidecekse onunla ilgili uçuş planı doldurmak zorundadır. Bu planda uçuşun tüm detayları yazılıdır.  Uçağın nereden hangi saatte kalkıp nereye gideceği, pilotun kimliği, uçakta kaç kişi olduğu, yakıt miktarı, yolda acil bir durumda hangi meydana ineceği, uçağın rengine kadar herşey bu evrakta yazar. En altında da, gideceği yolla ilgili meteoroloji bilgisi yer alır. Bir hata yok ise, uçuş izni verilir.

Pilota ‘Uçamazsın’ denebilir mi?

Pilot, gideceği yolun meteorolojik raporunu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alır ve uçuş planına yazar. Uygunsa gider. Bu pilot sorumluluğundadır. Bu durumda havalimanı yetkililerinin “Hayır uçamazsınız” deme yetkisi yoktur. Bütün inisiyatif pilottadır. Şöyle yapabiliriz, kalkışa müsait değilse, ben meydanı kapatabilirim. O gün bizim meydan açıktı, aksi olsaydı kalkışa izin vermezdik.

Pilot hava şartları için uyarıldı mı?

Bu uçuş öncesi de pilota hava şartlarıyla ilgili bir uyarı yapılmış. Ses kayıtlarında mevcut ama kendisi uçmayı tercih etmiş. O gün bizim havaalanımızın kontrol sahası açıktı, bir problem yoktu ancak onların gittiği yol üzerinde vardı. Pilotlar, meteoroloji alırken, bu tip bulutlar olduğu zaman ona girmez etrafından dolaşırlar. Dolaşamıyorsa gitmezler. Bu tür bir bulutun içine hiçbiri girmez. Çünkü bu bulutları radarlarında görürler.

Babasıyla aynı gün öldü

Sinema ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Prestige şirketinin sahibi Lisa Şener, uçuşunu bitirebilse, çok sevdiği babasının hayatını kaybettiği haberini alacaktı. Ancak elim kazada, babasının öldüğünü öğrenemeden aynı gün can verdi. Lisa Şener’in Balıkesir’de oturan ablası Sema Karahan, sabaha karşı saat 01.00’de babaları Sait Ayhan’ın Almanya’da kalp krizi geçirerek öldüğünü belirterek, “Lisa, babamıza çok düşkündü. Hem üzülmesin diye hem de uçuş yapacağı için söyleyemedim. İnince söyleyecektim” dedi.


 
Düşen Uçakla İlgili Soruşturma Başlatıldı

-tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi İlçesi açıklarında denize düşen ve içindeki öğretmen pilot Hikmet Aral ve öğrenci pilot Lisa Şener'in hayatını kaybettiği uçağın gövdesinin çıkartılması için çalışmalar sürüyor. Uçağın kıyıdaki BOTAŞ Dolum Tesisleri'ne 2 mil uzakta düşmesi ilçede panik yaşanmasına neden oldu. Yetkililer, uçağın denize değil de BOTAŞ tesisine düşmesi halinde büyük can ve mal kaybı olabileceğini; olası bir faciadan kıl payı kurtulduklarını söyledi.

 İstanbul Büyükçekmece'deki Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan 'TC-SAS' tescilli 'Cirrus' tipi tek motorlu uçak, Edremit'e giderken dün saat 14.40 sıralarında Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi İlçesi'nde kıyıdan 2,5 mil açıkta denize çakıldı. Sahil Güvenlik ve Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Polisi ekipleri, yapılan arama çalışmalarının ardından akşam saatlerinde öğretmen pilot Hikmet Aral ve öğrenci pilot Lisa Şener'in cesetlerine ulaştı. Denizden çıkartılan cesetler, otopsi için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Dün yapılan arama ve kurtarma çalışmalarında uçağın parçalanan kanatları ve bazı parçaları su yüzeyinden alınarak karaya çıkartıldı. Bugün de İstanbul Boğaz Komutanlığı'na bağlı Su Altı Ekibi ve Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Polisi ekipleri uçağın gövdesini çıkartmak için çalışmalarına devam etti.

Öte yandan Marmara Ereğlisi Cumhuriyet Başsavcılığı, uçağın düşüş nedeninin belirlenmesi için soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında uçak pilotlarının Çorlu Havaalanı'ndaki kule ile irtibat kurulup kurulmadığı da araştırıldı. Araştırma sonucunda pilotların kule ile görüşmediği belirlendi.

Düşen Uçakla İlgili Soruşturma Hezarfen Havaalanı'ndan kalktıktan sonra dün Marmara Ereğlisi açıklarında düşen uçakla ilgili soruşturma başlatıldı. 

İstanbul Büyükçekmece'deki Hezarfen Havaalanı'ndan kalktıktan sonra dün Marmara Ereğlisi açıklarında düşen uçak denizin 30 metre dibinde tespit edildi. 

 Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Deniz Şube Müdürlüğü'ne bağlı dalgıçlar, sahilden 400 metre açıkta 30 metre derinlikte 'Cirrus' tipi pervaneli uçağın gövdesi, motoru, kuyruğu, pervanesi ve tekerleklerini tespit etti. Denizdeki parçalar çağırılan römorkor aracılığı ile çıkarılarak uzmanların incelemesine sunulacak.

PERVANEYE YILDIRIM İSABET ETTİ

Marmara Ereğlisi açıklarında düşen uçaktaki öğretmen pilot Hikmet Aral ile öğrenci pilot Lisa Şener'in dün denizde bulunmasından sonra cesetleri üzerinde ilk otopsi yapıldı. Otopside öğretmen pilot Hikmet Aral'ın vucudunda yanık olduğu belirlendi. Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İncele Şube Müdürlüğü uzmanları bunun muhtemelen uçağın pervanesine yıldırım düştüğünü gösterdiğini kaydettiler. Yıldırım düşmesi sonucu pervaneden kopan parçaların kokpite girdiğini öğrenci pilot Lisa Şener'in başında ve bacaklarındaki yaralanmaların bu durumu gösterdiği kaydedildi.

Öte yandran Çorlu Havaalanı Müdürlüğü yetkilileri, Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi yakınlarındaki Botaş'a ait LNG tesislerinin bulunduğunu belirterek, bu bölgenin uçuşa yasak olduğunu söylediler. Ancak, uçağın geliş istikametinin yanı sıra bölgede yoğun CB olarak adlandırılan, tehlikeli elektrik yüküne sahip 'cumulonimbus' bulutlarının olması nedeniyle pilotların kaçınma yaparak yasak bölge üzerinden geçmeyi tercih ettikleri tahmin ediliyor.

Kazanın asıl nedeni, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kaza Kırım Ekibi'nin yapacağı araştırmalar ve hazırlayacağı raporla ortaya çıkacak.



 
 Cirrus SR22 GTS G3,  TC-SAS
Examination of  the wreckage - 
Civil Aviation Authority accident investigation team

Istanbul Airport, departing from Hezarfen 'TC-SAS' proprietary 'Cirrus' type single-engine aircraft, while Edremit Terkidag to the sea studded with Marmara Eregli. Following the removal of the bodies of the Aral and Lisa Wisdom Sener Underwater Coast Guard Marmara and Straits Regional Command of the Police 

 Department, Marine Police and Tekirdag teams, when a plane's wreckage from the location of the wreckage, the Coast Guard was park. Directorate General of Civil Aviation aircraft accidents to determine the exact cause of the carnage fall today, the team came to town early in the morning Ereğilisi Marmara.

Electronics collected

Directorate General of Civil Aviation Accident six-person team, took the plane to examine the parts one by one. Here, first electronic components were evaluated in an aside. Electronic components were examined, following the review of the aircraft engine. Later, after finding a GPRS device delegation met with the public prosecutor. The exact cause of the plane falls to be determined by the electronic devices, said after the examination.

DEBRIS gathered in Ankara
Accident investigation teams made ​​the plane first, then all of the debris was taken to Ankara Directorate General of Civil Havcılık belirttildi merged there. In the case of the missing pieces of the plane by diving to search again reported falling in the region. Experts during the wreckage examination, the canopy is opened and the aircraft's nose in the air above the sea, then turned çakıldıktan stood upon.


Uçak Enkazını 6 Kişilik Sivil Havacılık Ekibi İnceledi Tekirdağ'da pilot Hikmet Aral ve öğrencisi pilot Lisa Şener'e mezar olan uçağın enkazında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kaza kırım ekibi inceleme yaptı.

İstanbul Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan 'TC-SAS' tescilli 'Cirrus' tipi tek motorlu uçak, Edremit'e giderken, Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi açıklarında denize çakılmıştı. Hikmet Aral ve Lisa Şener'in cesetlerinin çıkarılmasının ardından Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı Su Altı ve Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisi ekiplerinin, uçağın enkazının yerini belirlemesinin ardından çıkarılan enkaz, Sahil Güvenlik parkına kondu. Uçağın kesin düşme nedeninin belirlenmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kaza kırım ekibi bugün sabah erken saatlerde Marmara Ereğilisi ilçesine geldiler.

ELEKTRONİK EŞYALARI TOPLADILAR

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 6 kişiden oluşan kaza kırım ekibi, uçağın parçalarını tek tek incelemeye aldılar. Burada öncelikle elektronik parçalar bir kenara toplanarak incelendi. Elektronik parçaların incelenmesinin ardından uçağın motoru incelemeye alındı. Daha sonra GPRS cihazı bulunmasının ardından heyet Cumhuriyet Savcısı ile görüştü. Uçağın kesin düşme nedeninin elektronik cihazlarda yapılacak inceleme sonrasında belirleyeceği belirtildi.

ENKAZ ANKARA'DA TOPLANACAK

Kaza kırım ekiplerinin uçakta ilk yapılan incelemenin ardından enkazın tamamının Ankara Sivil Havcılık Genel Müdürlüğüne götürülerek orada birleştirileceğini belirttildi. Uçağın eksik olan parçalarının bulunması halinde ise düşen bölgede yeniden dalış yapılarak arama yapılacağı bildirildi. Uzmanlar, enkaz incelemesi sırasında, paraşütün havada açılmadığı ve uçağın burun üstü denize çakıldıktan sonra açıldığı üzerinde durdular.


 

Propeller struck by lightning 
14.08.2012 04:06 Marmara, the storm burst suddenly into the sea the previous day a single-propeller plane with two pilots wreck reached the tomb.


The initial findings, the result of lightning struck the aircraft pervanesini have declined.

Pilot in the cockpit, which burns and cesedinde common parts, this finding Hikmet December destekliyor. Tekirdağ instructors and student pilots to the sea  Şener Lisa found the grave the body of the aircraft.

Understood that an aircraft hit by lightning.

Istanbul Airport, departing from Buyukcekmece Hezarfen 'TC-SAS' proprietary 'Cirrus' type single-engine aircraft, Edremit way, the previous day at 14:40 desks Terkidag crashed into the sea of ​​Marmara Eregli.

The previous evening, the corpses of the Aral and Sener has been reached.

Yesterday at the Istanbul Strait under the Commander Naval Underwater Police Department and Police teams Tekirdag, 400 meters off the coast of the aircraft body has identified at a depth of 30 meters.

Examination of the experts called in parts of the sea will be removed by towing.

Burn the bodies YES Teacher pilot and student pilot Lisa December Sener Wisdom of the first autopsy on the corpses, the Aral's body were burned.

Tekirdag Police Department Crime Scene Investigation Branch experts, it probably fall shows recorded lightning propeller aircraft.

Propeller broken into pieces by lightning in the cockpit, the student pilot Lisa Sener pointed out this situation at the beginning of recorded injuries and legs.

Escaped the storm of zone ÇORLU Airport officials of the Department of BOTAS LNG facilities near the Marmara Eregli indicating that the region, said it was forbidden to fly.

However, during an accident, dangerous electrical charge 'cumulonimbus' clouds in the region due to intense, pilots prefer to avoid doing is estimated to pass through the forbidden zone.

SASCHA'DAN FAREWELL FOR MOTHER Prestige Sinemaları'nın Bahçeşehir for owner Lisa Sener Serdar's ex-wife's funeral held in the Mosque of Sener, Sener son Sascha, Knight and his companions joined her sister Sema.

Sener photograph of his mother kissed his father tried to calm crying Sascha.

Sener's funeral Hadımköy Gülbahçe Cemetery, instructor pilot at the funeral of retired Major Wisdom Buyukcekmece Aral was buried in the graveyard.

Black-letter day Lisa Sener on the same day her father died in Germany.


According to information provided by Sagittarius Sener Sener Handan Lisa for a long time friend, had helped a child cancer patient also died that day.


http://www.habermonitor.com/en/haber/detay/true/217263/



Aircraft wreckage big secret!
15.08.2012 09:05 
Sener was buried the day before Lisa died in a plane crash. However, the leg of a woman found severed from the sea near plane wreckage.


400 meters off the Marmara Ereğlisi'nin Tekirdag " Cirrus" -type propeller-driven aircraft at a depth of 30 meters, after declining in the lifeless bodies of the pilot and aircraft owner Hikmet December burial of the bodies buried, while the pilot Lisa Sener, Coast Guard teams with the body of the aircraft found at the wrist with a broken foot.

Sener and information related to the Aral It is learned that their families broken foot.


DNA analysis is standing in the Forensic Medicine Institute.


Coast Guard teams examined parachute 30 meters deep in parts of the plane was clearly detected.


PARACHUTE OPENED WHEN
Cinemas, owner of Prestige and teacher Lisa Sener pilot Hikmet December, on Sunday after departure to go to the island of Cunda off Marmara Eregli " Cirrus " type aircraft lost their lives falling into the sea ..

Sascha is the son of Lisa to get the mother to the island of Cunda and Büyükçekmece Bahçeşehir Sener was buried the day before the burial of the bodies.


Deceased is buried, while the Coast Guard plane dropped Marmara Eregli teams came to allow for the removal of the aircraft by the Directorate General of Civil Aviation .


Cirrus' to remove the wreckage of the aircraft-type propeller connected to the Command of the Bosphorus in Istanbul and Tekirdag Team Underwater, Water Police, the police department initiated the study.


17:00 the previous day ropes connected to rows of the aircraft body, engine and propeller in the tail of the search vessel was removed.


Water-six teams, which is connected to the plane parachute has detected in the water standing in the open position.


Is the instruction of the pilot parachute is opened while aircraft dropped or get wet under the water as a result of electrical installation to be determined by the team opened the accident carnage.


FAMILY
do not even know of six teams in the water near the aircraft wreckage of the aircraft during landing had a foot severed at the wrist.

Broken ankle resting on the foot may be due to the small teams of women's foot, leg before for DNA testing at midnight sent the Istanbul Forensic Medicine Institute.


The pilot thought to have started Şener Lisa Lisa Şener foot after being subjected to DNA testing determined that the family be informed.


Sener in the laurel family funeral the previous day after finding a severed wrist " Us Institute of Forensic Medicine, or other official institutions have no such information" said.

Source:  http://www.habermonitor.com/en/haber/detay/aircraft-wreckage-of-the-big-secret/217789/


 13.08.2012 15:31
Hezarfen Buyukcekmece Istanbul Marmara Eregli airport yesterday after getting off the plane falling at the bottom of the sea was 30 meters


Branch Police Department, Naval divers due to Tekirdag, 400 meters off shore at a depth of 30 meters 'Cirrus' aircraft-type propeller-driven body, engine, tail, propeller and the wheels were determined.

Examination of the experts called in parts of the sea will be removed by tugboats.


IMPELLER HAS LIGHTNING HIT Marmara Eregli falling off the plane the pilot teacher and student pilot Lisa Wisdom Aral sea Sener yesterday after the discovery of the first autopsy on the corpses of the teacher yapıldı. Otopside Wisdom Aral pilot determined that the body burns.

Look Tekirdag Branch Police Department Crime Scene experts noted that it is possibly the aircraft propeller represents the lightning falls.

Student pilot entered the cockpit, propeller, parts broken by lightning in the beginning and the legs of Lisa Sener yandran kaydedildi. Öte Çorlu Airport officials of the Department shows the situation of injuries Terkidag BOTAŞ's LNG facilities located near the Marmara Eregli, stating that the region's flight ban said.


However, the direction of arrival of the aircraft, as well as intense in the region known as CB, has a dangerous electrical charge 'cumulonimbus through the clouds are moving into the restricted area due to the pilots by avoiding the real reason they ediliyor. Kazanın estimate, Directorate General of Civil Aviation 'Team will research and prepare a report on what will emerge Accident.


Uçak Kazasında Ölen Pilot Lisa Şener'in Babası Toprağa Verildi 


Marmara Ereğlisi açıklarında düşen eğitim uçağında hayatını kaybeden Lisa Şener'in aynı gün Almanya'da hayatını kaybeden babası, Şereflikoçhisar'da toprağa verildi.

Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi İlçesi açıklarında geçen pazar günü denize düşen Cirrus tipi tek motorlu uçakta, öğretmen pilot Hikmet Aral ile birlikte hayatını kaybeden öğrenci pilot Lisa Şener'in, aynı gün Almanya'da kalp krizinden hayatını kaybeden babası Sait Ayhan'ın cenazesi, Ankara'nın Şereflikoçhisar İlçesinde toprağa verildi.

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan 5'i kız 6 çocuk babası 90 yaşındaki Sait Ayhan, pilot kızı Lisa Şener'in uçak kazasında öldüğü gün hayatını kaybetti. Almnya'da hayatını kaybeden Sait Ayhan cenazesi Ankara'nın Şereflikoçhisar İlçesi'nde getirildi. Burada öğle namazından sonra Sanayi Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Sait Ayhan'ın cenazesi, şehir mezarlığında toprağa verildi.


Ayhan'ın cenazesine oğlu İhsan, kızı Nur Doğan ile çok sayıda aile yakını katıldı. Diğer çocuklarının kardeşleri Lisa Şener'in cenazesi için İstanbul'da bulunmalarından dolayı babalarının cenazesine katılamadığı belirtildi. - Ankara / Sereflikoçhisar


 
Lisa Sener, business owner and pilot, was sent off in the last journey
 ~
 Lisa Şener son yolculuğuna uğurlandı

Uçak kazasında hayatını kaybeden işkadını Lisa Şener’ son yolculuğuna uğurlandı.


Translation to English........

Lisa died in Tekirdag Sener Marmara Ereğli'sinde training aircraft. 

Present at the funeral prayer after the afternoon prayer Mosque Felicity Bahçeşehir Sener family, his wife, Serdar Sener, Sener son Sascha, her sister, Kara, and many fans joined Sema.

Sener in the performance of the funeral of a relative of a mosque by a nervous breakdown, she fainted.

Sener's funeral was buried in the graveyard, then supervised by the funeral prayer.

Prestige Group Founder and Business Owner Lisa Sener Sinemaları'nın many cities there were 90 movie theaters.

Sener, Business Owner, Lisa was known to be a full flight enthusiast.

Sener is the name of the business said to fly to all cities of Turkey.

Sener, took flight training and stated that fly all the cities solo.

Single-engine plane lost their lives falling off the Marmara Eregli Sener businesswoman Lisa's funeral at the funeral prayer after the afternoon prayer, then taken to the cemetery and supervised by Hadımköy.

Holidaying on the island of Cunda had set out to bring her son learned to Istanbul by plane away. Spring's best friend, Handan Sener, and that he completed training as a pilot instructor flew countless times Aral'la Wisdom, saying, "his son was going to take. Aircraft wing struck by lightning. We live in a tragedy," he said. His father, 11-year-old Sascha Serdar Sener Sener from the funeral of his mother and then poured into tears.

Lisa Knight Serdar Sener Sener Bahçeşehir Camisi'ndeki Sema, as well as his sister's funeral film company owned by employees and friends attended. Sener's coffin weeping sister hugged Lisa Knight hardly appeased edildi.Şener Sema 'funeral prayers in the front row and his son, a pure holding abbları Sener görüldü.44-year-old's funeral after the afternoon prayer, then the funeral prayer kılanan Hadımköy Gülbahçe Cemetery to be buried was taken.

THE FATHER DIED THE SAME DAY

Meanwhile, Lisa Sener died the same day in Germany, and the death of his father appeared in the news itself is stored. Said father's funeral brought by plane from Germany to Ankara tomorrow Şereflikoçhisar Ayhan's funeral was learned that the land be given.

Captured storm


Teachers from the airport a few hours after the death of his father Hezarfen Buyukcekmece Aral'la Pilot Wisdom from the single-engine aircraft is located in the Marmara Eregli Sener.

 
Prestige Group Sinemaları'nın İşletme Sahibi Lisa Şener'in öğrenci pilot olarak içinde bulunduğu uçak Marmara Ereğlisi açıklarında düştü.



 
Sener Business Owner Lisa Sinemaları'nın Prestige Group



 
İstanbul Büyükçekmece'deki Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan tek motorlu uçak ile Marmara Ereğlisi açıklarında düştü. Pilot Hikmet Aral ile öğrenci pilot Lisa Şener'i arama çalışması başlatıldı.


 
İstanbul Büyükçekmece'deki Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan tek motorlu uçak ile Marmara Ereğlisi açıklarında düştü. Pilot Hikmet Aral ile öğrenci pilot Lisa Şener'i arama çalışması başlatıldı. 

 
İstanbul Büyükçekmece'deki Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan tek motorlu uçak ile Marmara Ereğlisi açıklarında düştü. Pilot Hikmet Aral ile öğrenci pilot Lisa Şener'i arama çalışması başlatıldı. 

 
İstanbul Büyükçekmece'deki Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan tek motorlu uçak ile Marmara Ereğlisi açıklarında düştü. Pilot Hikmet Aral ile öğrenci pilot Lisa Şener'i arama çalışması başlatıldı. 


 
İstanbul Büyükçekmece'deki Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan tek motorlu uçak ile Marmara Ereğlisi açıklarında düştü. Pilot Hikmet Aral ile öğrenci pilot Lisa Şener'i arama çalışması başlatıldı.

 
İstanbul Büyükçekmece'deki Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan tek motorlu uçak ile Marmara Ereğlisi açıklarında düştü. Pilot Hikmet Aral ile öğrenci pilot Lisa Şener'i arama çalışması başlatıldı.

 
İstanbul Büyükçekmece'deki Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan tek motorlu uçak ile Marmara Ereğlisi açıklarında düştü. Pilot Hikmet Aral ile öğrenci pilot Lisa Şener'i arama çalışması başlatıldı.

 
İstanbul Büyükçekmece'deki Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan tek motorlu uçak ile Marmara Ereğlisi açıklarında düştü. Pilot Hikmet Aral ile öğrenci pilot Lisa Şener'i arama çalışması başlatıldı.



Translation:  Marmara Eregli pilots died in the plane that crashed. Training aircraft departing from noon to 13:00 pm for the airport in Istanbul ranks Hazerfen contact has been lost. After cutting off the contact to the Marmara Eregli Plants Botas, Attempted to call witnesses in accordance with the statements. 2 Coast Guard search and rescue work boats, tug boats participated in two with six fishing boats. The pilots - student Lisa Şenel'in Aral'a bodies has been reached.

 
Debris/Wreckage:  Cirrus SR22 GTS G3,  TC-SAS

İstanbul Büyükçekmece'deki Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan tek motorlu uçak ile Marmara Ereğlisi açıklarında düştü. Pilot Hikmet Aral ile öğrenci pilot Lisa Şener'i arama çalışması başlatıldı.


 Pilot Lisa Sener

Translation:   Hezarfen Airport today at 14.00 TC-SAS is a registered Cirrus SR-22 type single-engine propeller plane took off from the management of Flight Instructor and Lisa Sener.   Marmara Eregli at Istanbul Ataturk Airport Air Traffic Control Center was contacted by. Shortly after the plane lost radar contact.

Been received radio broadcast on the air traffic controllers has been initiated search and rescue region. Belonging to the Turkish Air Force, Coast Guard search and rescue helicopters, as well as the sea of ​​Marmara Ereğlisi'nin 2.5 nautical miles from the survey conducted by boats belonging to the single-engine plane's wreckage deficit reached 4.6 kilometers. Divers, pilots carried out to find a dive.

Intensive 'CB' clouds

Experts today under the influence of the Marmara region and 'CB' electrical charge, called 'cumulonimbus' clouds in the region drew attention to the presence of intense. Clouds and high turbulence that forms around the same time, affecting all types of aircraft flown. Pilots clouds go around for this kind of flight safety.

Experts also pointed out the risk of lightning with rain, lightning can hit the plane's electronic systems because of the SR-22 type aircraft said to be fragile. The new high-performance aircraft pilots with next-generation technologies is followed by all of the data screens.

The actual cause or causes of the accident under the Directorate General of Civil Aviation Accident Research Team that could emerge from examination made by the experts, pilots, flight conditions such marks may be out of control.

NEW PILOT LICENSE

Sener 39-year-old Lisa, recently successfully completed 50 hours flight training Private Pilot License (PPL) was awarded. In order to increase flight time and experience with SAS is a registered TC-owned aircraft flights with pilots continued the teacher.

Lisa frequently flying to Bodrum & Edremit Sener, was going to visit his sister sitting in Ayvalik.

Aral FLIGHT EXPERIENCE THERE WAS A THOUSAND HOURS

65-year-old teacher pilot, Land Forces, after he retired with the rank of lieutenant-colonel had a passion for aviation. Although there is no pilot, Hezarfen Top Service company, took the first private pilot license. Later, after training by completing the teaching authority of the CPL, and was called the Commercial Pilot License. Aral who piloted a teacher for 15 years, there were a total of six thousand hours of flight experience.

CIRRUS AIRCRAFT

American Cirrus Aircraft SR-22 type single-engine aircraft design, manufacture which began in 2001. Single engine piston aircraft with a composite body completely. Beyygir engine with power of 310 aircraft, hours can go top speed of 343 kilometers. Two pilots and two passengers, the 1943 kilometer range of the aircraft a total of 4 persons.

Depending on the properties selling price ranging between 619 thousand to 709 thousand dollars to be used in emergency situations on board a special parachute system. Pilots parachute system, particularly in emergency situations, including the engine stops running. System immediately behind the cockpit, jumped up with the help of a special rocket parachute opens. To come down safely in the ground plane is provided. However, this accident is unknown parachute system have entered into operation.

In the meantime, the technical characteristics of the aircraft as follows:

Seating capacity: 4 (2 pilots and 2 passengers)

Body length: 7.92 meters

Wingspan: 11.68 meters

Height: 2.72 meters

Empty weight: 1009 kg

Maximum takeoff weight: 1542 kg

Fuel capacity: 348 liters

Engine: Continental IO-550-N of 1

Cruising speed: 343 km / h

Minimum speed: 111 km / h

Range: 1943 miles

Hezarfen Havaalanı'ndan bugün saat 14.00'te TC-SAS tescilli Cirrus SR-22 tipi tek motorlu pervaneli uçak Hikmet Aral ve Lisa Şener yönetiminde havalandı. Pilotlar saat 14.15'te Marmara Ereğlisi semalarına geldiklerinde İstanbul Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi ile temasa geçti. Kısa bir süre sonra uçakla radar teması kesildi.

Hava trafik kontrolörlerinin yaptığı telsiz yayınına cevap alınmaması üzerine bölgede arama- kurtarma çalışmaları başlatıldı. Türk Hava Kuvvetleri'ne ait arama-kurtarma helikopterinin yanı sıra denizden Sahil Güvenliğe ait botlar yaptığı araştırmada Marmara Ereğlisi'nin 2.5 deniz mili yani 4.6 kilometre açığında tek motorlu uçağın enkazına ulaştı. Dalgıçlar, pilotları bulmak üzere dalış gerçekleştirdi.

BÖLGEDE YOĞUN 'CB' BULUTLARI VARDI

Uzmanlar, Marmara Bölgesi'ni bugün etkisi altına alan ve 'CB' olarak adlandırılan elektrik yüklü 'cumulonimbus' bulutlarının bölgede yoğun olarak bulunduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda çevresinde yüksek türbülans oluşturan bu bulutlar, her türlü hava aracının uçuşunu etkiliyor. Pilotlar uçuş emniyeti için bu tür bulutların etrafından dolaşıyor.

Yağışla birlikte yıldırım riskine de dikkat çeken uzmanlar, uçağa isabet edebilecek yıldırım nedeniyle SR-22 tipi uçağın elektronik sistemlerinin hasar görebileceğini belirtiyor. Yeni nesil teknolojilere sahip yüksek performanslı uçakta pilotlar tüm verileri ekranlardan takip ediyor.

Kazanın asıl nedeni veya nedenlerinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kaza Kırım Araştırma Ekibi tarafından yapılacak incelemeyle ortaya çıkabileceğini belirten uzmanlar, pilotların bu tür uçuş şartlarında kontrollerini kaybetmiş olabileceğini işaret ediyor.

PİLOT LİSANSINI YENİ ALMIŞTI
39 yaşındaki Lisa Şener, geçtiğimiz günlerde 50 saatlik uçuş eğitimini başarıyla tamamlayarak Özel Pilot Lisansı (PPL) almaya hak kazanmıştı. Uçuş saati ve tecrübesini artırmak üzere sahip olduğu TC-SAS tescilli uçağıyla öğretmen pilotlarla uçuşlarına devam ediyordu.

Bodrum ve Edremit'e sık sık uçan Lisa Şener, Ayvalık'ta oturan ablasını ziyaret etmeye gidiyordu.

6 BİN SAAT UÇUŞ TECRÜBESİ VARDI
65 yaşındaki öğretmen pilot Hikmet Aral, Kara Kuvvetleri'nden yarbay rütbesiyle emekli olduktan sonra havacılığa merak sardı. Pilot olmamasına rağmen, Hezarfen'de Top Service şirketinden, önce Özel Pilot Lisansı aldı. Daha sonra eğitimini tamamlayarak CPL olarak adlandırılan Ticari Pilot Lisansı ve arkasından öğretmenlik yetkisi aldı. 15 yıldır öğretmen pilotluk yapan Aral'ın toplam 6 bin saat uçuş tecrübesi bulunuyordu.

PARAŞÜTLÜ UÇAK CIRRUS
Amerikan Cirrus Aircraft tasarımı olan SR-22 tipi tek motorlu uçağın imalatı 2001'de başladı. Tek piston motora sahip uçağın gövdesi tamamen kompozit. 310 beyygir gücünde motora sahip uçak, saatte 343 kilometre hıza çıkabiliyor. İki pilot ve iki yolcu, toplam 4 kişilik uçağın menzili ise 1943 kilometre.

Satış fiyatı özelliklerine bağlı olarak 619 bin ila 709 bin dolar
arasında değişen uçakta acil durumlarda kullanılmak üzere özel bir
paraşüt sistemi bulunuyor. Pilotlar başta motor durması olmak üzere acil
 durumlarda paraşüt sistemini çalıştırıyor. Kokpitin hemen arkasındaki
sistem, özel bir roket yardımı ile fırlayarak paraşütü açıyor. Uçağın
yere emniyetle inmesi sağlanıyor. Ancak, bu kazada paraşüt sisteminin
devreye girip girmediği  bilinmiyor.

Two pilots were killed after a small plane crashed into the Marmara Sea off the coast of Tekirdağ province in Turkey’s northwest today.

Search and rescue teams found the bodies of pilot Hikmet Arat and pilot-in-training Liza Şenel, broadcaster Habertürk reported.

The Cirrus SR22 plane reportedly lost contact with air traffic control about five miles outside of Marmara Ereğli.

 
Hazarfen Havaalanı’ndan havalanan TC SAS kuyruk tescilli SR22 tipi tek motorlu pervaneli uçağın radardan çıktığı öğrenildi. Marmara Ereğilisi mevkiinde Botaş açıklarında denize düşen uçaktaki Liza Şener ve henüz ismi öğrenilemeyen bir kişi hayatını kaybetti. Lisa Şenel, Mayıs ayında, Güntay Şimşek’in hazırladığı ve Habertürk’te yayınlanan Airport adlı programa da konuk olmuştu.

Rescue teams are conducting a search in the Marmara Ereğli district of Tekirdağ Province to locate the wreckage of a training plane that lost contact with air traffic control, Doğan news agency has reported.

The Cirrus aircraft crew included pilot Hikmet Aral and pilot-in-training Liza Şener.The plane reportedly lost contact with air control about five miles outside of Marmara Ereğli.

TC-CAS Cirrus SR22  is registered from airport Hazarfen. Falling into the sea area off the plane, Lisa Botas Marmara Ereğilisi Sener and have not yet lost their lives in the name of a öğrenilemeyen. Lisa Senel, in May, Güntay Simsek also guest program called Airport had been prepared and published in Haberturk.

İstanbul Büyükçekmece‘deki Hezarfen Havaalanı‘ndan kalkan tek motorlu uçak ile Marmara Ereğlisi açıklarında düştü. Pilot Hikmet Aral ile öğrenci pilot Lisa Şener’i arama çalışması başlatıldı.

’e gitmek üzere bugün öğleden sonra Hezarfen Havaalanı’ndan kalkan TC-CAS tescilli SR22 tescilli ‘Cirrus’ tipi pervaneli uçak, Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi’nin 2.5 mil açığındayken radar teması kesildi. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki hava trafik kontrol merkezi uçağa çağrı yapmasının ardından cevap alamayınca arama kurtarma ekipleri harekete geçirildi.

Öğretmen Pilot Hikmet Aral ve öğrenci pilot Lisa Şener’in bulunduğu uçağın düştüğü belirlendi. Sahil Güvenlik

ekipleri, Marmara Ereğlisi’nin 2.5 mil açığında uçağa ait parçaları
buldu. Kaybolan öğretmen Pilot Hikmet Aral ve öğrenci pilot Lisa Şener
arama çalışmaları başlatıldı. Bölgeye ulaşan dalgıç ekibiyle Sahil Güvenlik arama çalışmalarını sürdürüyor

 Hezarfen Buyukcekmece Istanbul Airport, departing from Marmara Eregli with a single engine airplane fell off. The pilot and student pilot Lisa Wisdom Sener search operation launched.

Edremit Hezarfen Airport this afternoon to go to a registered SR22 shield proprietary TC-CAS ‘Cirrus’ type propeller-driven aircraft, radar contact was interrupted Terkidag açığındayken Marmara Ereğlisi’nin 2.5 mil. Istanbul Ataturk Airport’s air traffic control center, then the plane is that there was no answer call search and rescue teams were mobilized.

Teacher and student pilot Lisa Sener, where the pilot of the aircraft Wisdom December and fell. Coast Guard crews found parts of the Marmara Ereğlisi’nin 2.5 miles off the plane. Pilot Lost Wisdom teacher and student pilot Aral Attempted to call Lisa Sener. Coast Guard search team is working on reaching the divers to the region. 

Tekirdağ Marmara Ereğlisi'nde iki kişinin bulunduğu eğitim uçağı düştü. Uçaktaki iki pilot hayatını kaybetti.

Arama çalışmalarına sahil güvenlik ekipleri, bir helikopter ve balıkçılar da katılırken; ilk önce uçağın parçalarına, akşam saatlerinde de öğretmen Pilot Hikmet Aral ve Öğrenci Pilot Liza Şener'in cesetlerine ulaşıldı.

GÖRGÜ TANIĞI
Bu arada, Mürüvet Ertaşır adlı bir kişi, kızını aramak için sahile geldiği sırada uçağın düşüşüne şahit olduğunu söyledi.

Kötü hava şartlarına dikkati çeken Ertaşır, ''Ortalık fırtına ve yağmurdan gözükmüyordu, alev topu gibi uçak düştü. Uçağa yıldırım çarptı sanıyorum, çok korktum'' diye konuştu.

Lisa Şener ve bir öğretmen pilotun içinde bulunduğu uçak Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi açıklarında denize düştü.

'Sahil Güvenlik ekipleri, Marmara Ereğlisi'nin 2.5 mil açığında uçağa ait parçaları buldu.

Uçakta dikkat çeken bir isim vardı.. Lisa Şener..

LİSA ŞENER UÇUŞ TUTKUNUYDU
Çeşitli kentlerde 90 sinema salonu bulunan Prestige Group Sinemaları'nın İşletme Sahibi olan Lisa Şener'in tam bir uçuş tutkunu olduğu biliniyor. Uçmanın en büyük hobisi olduğunu anlatan Lisa Şener, ofisinden çıktıktan sonra eğitimlere gittiğini ve uçmaya başladığını anlatmıştı.

İş kadını olduğu için Türkiye'nin tüm şehirlerine uçmak zorunda kaldığını ancak havaalanlarına bağlı kalmak istemediğini belirten Şener, uçuş eğitiminin ardından bütün şehirlere yalnız uçacağını belirtmişti.

Şener ayrıca uçuşlarıyla ilgili görüntüleri sosyal paylaşım sitesi youtube'da paylaşmayı da çok seviyordu.

Marmara Ereğlisi'ne düşen uçakta bulunan Lisa Şener'in cansız bedeni Emniyet Müdürlüğü Su altı ekipleri tarafından bulunarak Balıkçı teknesine çıkarıldı. Bedenin parçalanmış bir şekilde bulunduğu belirtildi. Lisa Şener'in videolarının altına sevenlerinin taziye mesajları yazmaya başladığı görüldü.

Lisa Şener Acı Haberi Öğrenemeden Öldü Uçak kazasında ölen işkadını Lisa Şener'in cenazesi toprağa verildi.

İstanbul Marmara Ereğlisi açıklarında düşen eğitim uçağında hayatını kaybeden Lisa Şener'in cenaze törenine, ailesi, yakınları ve vatandaşlar katıldı. 

Şener'in cenazesi, Bahçeşehir Camii'nde ikindi vakti kılınan namazın ardından, Esenyurt Gülbahçe mezarlığında toprağa verildi.

Lisa Şener'in babasının da aynı gün Almanya'da hayatını kaybettiği, ancak ölüm haberinin kendisinden gizlendiği öğrenildi.

Şener ve hocası Hikmet Aral, İstanbul'dan kalktıktan kısa süre sonra Marmara Ereğlisi açıklarında düşen eğitim uçağında hayatını kaybetmişti.

No comments:

Post a Comment