Sunday, September 16, 2018

Cirrus SR22, LZ-SEV: Fatal accident occurred August 24, 2018 at Balchik Airport (LBWB), Bulgaria

NTSB Identification: CEN18WA366
14 CFR Unknown
Accident occurred Friday, August 24, 2018 in Balchik, Bulgaria
Aircraft: CIRRUS SR22, registration:
Injuries: 1 Fatal.

The foreign authority was the source of this information.

On August 24, 2018, at 1608 coordinated universal time, a Cirrus SR22, LZ-SEV, impacted terrain at the Balchik Airfield (LBWB), Balchik, Bulgaria. The airplane was destroyed. The pilot was fatally injured. The flight originated from Lesnovo Airport (LBLS), Lesnovo, Bulgaria and was destined to LBWB.

The accident investigation is under the jurisdiction and control of the Bulgarian government. This report is for informational purposes only and contains only information released by or obtained from the Bulgarian government. 

Further information pertaining to this accident may be obtained from:
Ministry of Transport, Information Technology and Communications
Aircraft Accident Investigation Unit
9 "Diakon Ignatii" str.
Sofia 1000



Инцидент с двуместен самолет е станал на летище Балчик, пилотът е загинал на място. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В 17:45 двуместен самолет Cirrus SR22 излита от летище Лесново. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 метра, след което преминава през въздушното пространство на летище Варна и в 18.54 часа е предаден за кацане на летище Балчик.

Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане.

При кацането се удря силно в пистата, преобръща се и се запалва. 52-годишният пилот е загинал на място.

Това е варненскияг бизнесмен Севдалин Вълнаров. Той е любител-пилот, зам.-председател на  Българската асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство, изпълнителен директор е на фирма "Рубиком инженеринг". Името ме фигурира в бордовете за управление на още няколко фирми с общ капитал от 30 млн. лв 

Взел е свидетелство за пилот преди две години и три месеца, изкарал е курса в Авиационния център в Долна Баня.

Със съдружник са купили двуместния самолет Cirrus SR22 от Испания. 

Предстои екип на Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да започне разследване на инцидента.

„В авиацията, когато се случват някои събития, причините са няколко. Първата е човешкият фактор, втората е технически отказ и третата е неподходящи метеорологични условия” - коментира пред Нова ТВ Христо Христов, който оглавява Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта.

По-първоначалната информация, която имам аз, е имало северен вятър, пулсиращ. При кацане може да е по-трудно за хора с по-малко пилотски опит”, заяви Христов. „Второ, според очевидци, самолетът е подходил с по-голяма скорост, направил е грубо кацане, на авиационен жаргон така се прави „козел” – подскача, превърта се през крило наляво, запалва се и пилотът загива на място”, разказа Христов.

„Направил е грубо кацане, което се дължи на силен страничен вятър, което може да го е изненадало”, коментира още експертът.

На 22 август малък самолет Piper падна в 19:20 часа край овощните градини край Шумен, но двамата пътували в него баща и син останаха живи, макар да са в интензивното отделение на Шуменската болница.

Тяхното състояние остава тежко. 62-годишният Валери Димитров продължава да е с опасност за живота в интензивното отделение на шуменската болница. Мъжът е с тежка гръдна травма, в критично състояние и изкуствена кома. 27-годишният му син Александър е в стабилно състояние, но с тежки фрактури на ръката и бедрото.

След извършения вчера специализиран оглед на падналия самолет, машината вече е премахната от местопроизшествието. Разследването на авиоинцидента продължава, като срокът за финализирането му е до 12 месеца.



В самолета е бил само пилотът, който е и негов собственик. Към момента няма информация да е имало проблеми при самия полет.

Започва разследване съвместно с прокуратурата и досъдебното производство, защото има смъртен случай, обясни Христо Христов. Утре сутринта комисията ще тръгне към Балчик.

Води се паралелно разследване, като „ние търсим причината, колегите от другите търсят някаква неизправност и вина”, коментира Христов.

Няма други пострадали при инцидента. "Пистата е много дълга, военно летище, бетон, той е кацнал в началото на пистата, така че няма никакви последствия за никой, освен за самия него", поясни експертът.

Според първоначалната информация на Министерството на транспорта моделът на самолета беше "Cirrus" SR22, след което информацията беше коригирана.

Двуместен самолет се разби на летище Балчик. При кацането машината се ударила силно в пистата, преобърнала се е и се е запалила. Пилотът е загинал на място, съобщиха от Министерство на транспорта.

Той е 52-годишен бизнесмен от Варна, но засега самоличността му не се разкрива.

Самолетът немско производство "Ikarus" излетял от летище Лесново в 17:45 с разчет за кацане около 19:10 ч. на летище Балчик.

Летял е ниско, в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 метра, след което преминал през въздушното пространство на летище Варна и в 18:54 ч. е предаден за кацане на летище Балчик.

Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане след което се ударил в пистата.

„При изпълнение на подхода и снижението за кацане, на базата на очевидци, които са го наблюдавали, е бил с по-голяма постъпателна скорост. Имало е северен вятър, който може да е пулсиращ, който променя посоката си много бързо, което да го е смутило. Прави грубо кацане, вследствие на удара с бетонната писта отскача, през крила на ляво се обръща по гръб, запалва се и пилотът загива”, съобщи за bTV Христо Христов, директор на дирекция "Разследване произшествия на въздушния, водния и железопътния транспорт" и ръководител на Специализирано звено за разследване на авиационни събития.

https://btvnovinite.bg

Двуместен самолет се разби на летище Балчик. При кацането машината се ударила силно в пистата, преобърнала се е и се е запалила. Пилотът е загинал на място, съобщиха от Министерство на транспорта.

Самолетът Cirrus SR22 излетял от летище Лесново в 17:45. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 метра, след което преминал през въздушното пространство на летище Варна и в 18:54 ч. е предаден за кацане на летище Балчик.

Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане след което се ударил в пистата.

Предстои екип на Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да започне разследване на инцидента.

https://www.skandal.bg

Двуместен самолет се разби на летището в Балчик, пилотът е загинал на място. Малко преди 18 часа самолетът е излетял от летище "Лесново", съобщават от транспортното министерство. 

Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 метра, след което преминава през въздушното пространство на летище "Варна" и 10 минути по-късно е предаден за кацане на летище "Балчик". 

Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летището и се е насочил за кацане. При приземяването обаче се удря силно в пистата, преобръща се и се запалва. 

Предстои Министерството на транспорта да започне разследване на инцидента.

Това е пореден инцидент във въздуха, само за два дни. Остава критично състоянието на по-възрастния от пострадалите при самолетната катастрофа в Шумен. 

Късно следобед в сряда 62-годишният Валентин Димитров катастрофира при пилотиране на малък самолет. На борда били той и 27-годишния му син. Състоянието на сина му е стабилно, предстоят му ортопедични операции.

https://www.bgonair.bg

No comments:

Post a Comment