Thursday, August 16, 2012

F-16 Jet Crashes in Northern Belgium; Birdstrike Suspected

 
Photo:   http://www.hbvl.be/limburg/peer/f16-neergestort-in-kleine-brogel.aspx


An F-16 fighter jet crashed in northern Belgium while on a training mission from the Kleine- Brogel air base near the town of Peer, the country’s military said. No one was injured. 

The accident occurred at 3:01 p.m. local time about one kilometer from the Kleine-Brogel base, the military said today in an emailed statement. The pilot was able to eject and was found safe, it said. No one else was hurt in the incident, Belga newswire reported.

An investigation is under way and initial information indicates that a collision with birds could be the cause, according to the statement by the military.

At least 37 of Belgium's F-16 aircraft have crashed in almost 35 years of service in the country, according to Belga. The nation ordered 160 of the planes in the 1970s and 1980s, the newswire said.

The mayor of Peer activated the town’s municipal disaster plan after the accident, according to Belga.

The Kleine-Brogel air base is home to Belgium’s 10th Tactical Wing, which has taken part in international crisis missions in Bosnia, Kosovo, Libya and Afghanistan as well as NATO defense missions, according to its website.  


http://www.bloomberg.com 

F-16 neergestort in Kleine Brogel 

  Even na 15u is op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel een F-16-straaljager neergestort. De piloot, Jean Francois Van Cranem (24), raakte slechts lichtgewond. Hij was nog in opleiding, maar had die bijna afgerond. Na de crash heeft de burgemeester van Peer, Theo Kelchtermans, het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Dat werd om 17 uur weer afgeblazen

De F-16 in kwestie vertrok om 14.44 uur van op de basis van Kleine Brogel voor een trainingsvlucht. Bij het terugkeren voerde de piloot een lage overvlucht uit, waarbij de controletoren vuur opmerkte aan de achterkant van het toestel. Het toestel was in een vogelzwerm terechtgekomen.
Schietstoel

Het toestel stortte op zo'n 3 à 4 km van de piste, net buiten het militair domein, neer. De piloot kon zich met behulp van zijn schietstoel redden. Van Cranem kwam met zijn schietstoel en parachute in een boom terecht. Hij hing te hoog om zelf op de begane grond te geraken en daarom moesten de brandweerdiensten hem met een ladder uit zijn benarde situatie bevrijden.

Na de crash was hij nog bij bewustzijn. Hij raakte lichtgewond en klaagde over pijn aan de schouder. Voor een medische controle is hij naar het ziekenhuis in Overpelt overgebracht.

Het toestel zelf vloog een paar honderd meter verder en stortte in een bomenrij neer, waar het in brand vloog. Er bleef niet veel meer over van de F-16. De brandweer van de basis en de korpsen van Lommel en Bree bestreden de vlammenzee.
Bird strike

In totaal had de Waalse man 500 vlieguren ervaring en 132 uren daarvan met een F-16. "Een bird strike zit uiteraard in de training met een vluchtsimulator vervat. Per jaar gebeurt er een tiental bird strikes zonder fatale afloop", zei generaal-majoor Claude Van De Voorde. "We proberen een vogel te ontwijken als we die zien. Naar omhoog gaan is een normale reflex. Als dit hoger gebeurd was, had hij misschien nog kunnen proberen te herstarten."

Deskundigen van het Air Safety Directorate (ASD) van de luchtmachtcomponent zijn gestart met een onderzoek naar het wrak van het neergestorte toestel. Aan de hand van foto's wordt een reconstructie gemaakt van het vliegtuig en er wordt ook bekeken welke vogel in de motor is terechtgekomen.

Photo:   http://www.hbvl.be/limburg/peer/f16-neergestort-in-kleine-brogel.aspx

No comments:

Post a Comment